מעט מאוד תחביבים בימינו אינם דורשים בהייה במסך או שימוש בטכנולוגיה. למרבה המזל, קריאה היא אחת מהן – אבל כך גם לעשות פאזל.
פאזלים קיימים מאז 1700 – מסיבה טובה – מחקרים מראים שלעשיית פאזל יש יתרונות מתמשכים על התפתחות הילד, ועל בריאותו ורווחתו של הילד והמבוגר כאחד. כמה ממעריצי הפאזל כוללים את סטיבן קינג, ביל גייטס ואפילו המלכה אליזבת.
להלן 10 סיבות מדוע הרכבת פאזלים לילדים הם פנטסטיים:
1. התפתחות מוטוריקה עדינה
פאזלים לילדים עוזרים לפתח ולחדד את המוטוריקה העדינה של הילד. על מנת לשחק בפאזל, ילדים צריכים להרים, לצבוט ולהחזיק חלקים, להזיז אותם ולתמרן אותם לתוך החריצים הנכונים.
2. תיאום יד ועין
משחק עם פאזלים דורש ניסוי וטעייה. אם חתיכה לא מתאימה, ילד חייב להניח אותה ולנסות אחת אחרת. כל זה הוא תרגול פנטסטי לפיתוח תיאום היד והעין של הילד.
3. פתרון בעיות וחשיבה לוגית
אי אפשר לרמות את השלמת פאזל בהצלחה ולכן הילד שלך צריך להשתמש בחשיבה ביקורתית, מיומנויות חשיבה ופתרון בעיות – כל מיומנויות בעלות ערך בהמשך החיים.
ילדים יגלו שזמן ההשלמה שלהם משתפר עם כל פאזל והם מתחילים לחשוב בצורה הגיונית יותר ולפתח אסטרטגיות לפתרון בעיות, כמו מיון חלקים לפי צבע ודוגמא וחיפוש חלקים בצורות מסוימות.
4. מודעות מרחבית
ניסויים קליניים הוכיחו כי על ידי בדיקה כיצד חלקים קטנים יותר משתלבים בתמונה הגדולה יותר ילדים מפתחים את כישורי התנועה, העומק והמרחק שלהם – הידוע לנוירולוגים כתפקוד ויזו-מרחבי!
5. מיומנויות קוגניטיביות
הרכבת פאזלים לילדים מגיעים במגוון רחב של נושאים. בין המגוון העצום של אוסבורן יש חיות גן חיות, חיות משק, מפות ואטלסים, מערכת השמש, אגדות ואפילו הטבלה המחזורית. פאזלים הם דרך מצוינת לעורר עניין של ילדים בנושא, אך גם להעביר מידע לזיכרון – המכונה למידה סאבלימינלית או למידה באמצעות משחק.
6. שיפור בזיכרון ובטווח הקשב
פאזלים טובים במיוחד בחיזוק הקשרים הקיימים בין תאי המוח שלנו ולכן בשיפור הזיכרון לטווח קצר. מחקר אחד מגלה שמשחק פאזלים יכול להפחית את הסיכוי שלנו לפתח סוגים מסוימים של מחלות נפש, אובדן זיכרון ודמנציה בהמשך החיים. זה גם עוזר לילדים לשפר את יכולתם להתמקד במשך שעות ארוכות, ללמוד התמדה וסבלנות לאורך הדרך.
7. הערכה עצמית
"אני עשיתי את זה!" השלמת פאזל מעניקה לילדים תחושת סיפוק גדולה וגאווה בעצמם. זוהי דחיפה נהדרת לביטחון העצמי ולהערכה העצמית, שתעניק להם ביטחון להתמודד עם אתגרים גדולים יותר, תוך שמירה על חשיבה חיובית של צמיחה.
8. עבודת צוות
על ידי עבודה משותפת כמשפחה או שיתוף פעולה עם חבר בפאזל, ילד מתרגל מיומנויות חיים חשובות, כגון תקשורת, שיתוף, קבלת תור, הקצאת משימות על מנת להצליח והענקת תמיכה לחבר הצוות שלו.
9. יתרונות מדיטטיביים
כשהילדים עסוקים בהרכבת פאזלים, דעתם מרוכזת לחלוטין. בעוד שהם מופקדים בחיפוש אחר צבעים וצורות, הם מאפשרים למוח שלהם להרפות מכל מתח וחרדה, וליצור רוגע ורווחה.
10. אחרון חביב – זה כיף!
ילדים בכל הגילאים אוהבים פאזלים. כמו מבוגרים. אל תשמרו סתם פאזלים לימים גשומים, תהנו מהם יחד בכל עת וקצרו את הפירות. פאזל מבדר את כל המשפחה שעות על גבי שעות.